2D Scanning

Det kaldes også tidlig scanning / tryghedsscanning / tilvækst scanning.

Udført fra 5 uger og op til fødsel.

I vores afdeling i København kan du bare komme som drop in scanning. Du kan også forudbestille en tid, så ved vi at du kommer og din evt. ventetid bliver så kort som muligt. I Hvidovre skal du altid forudbestille en tid.

Scanningen udføres enten som indvendig (vaginal) eller udvendig (abdominal) scanning.

Efter 7 fulde uger kan vi som regel udføre scanningen udvendigt.

Hvad kan du forvente at se:

Fra 5-6 uger: en intrauterin gestationssæk, dvs. et lille mørkt område på nogle få millimeter, som er anlægget til graviditeten. Vi undersøger også æggestokkene, for at udelukke cystedannelse, og en evt. graviditet udenfor livmoderen.

Fra 6 uger: den intrauterine gestationssæk (fosteranlægget) bliver større, over 10 mm, og vi kan begynde at se en lille rund ringformet struktur (blommesæk) inden i gestationssækken, et lille bitte foster på nogle få millimeter tæt på blommesækken. Vi kan begynde at se et lille blinkende hjerte, og fra midt i 6+ uge kan vi med stor sikkerhed også høre hjertelyd.

Vi kan også se om der er et eller flere fostre. Fra 7 uger kan vi måle på fosterets længde (CRL) og kan komme med et rimeligt sikkert estimat af din terminsdato (+/- 4 til 5 dage i præcision).

Hvad får du med hjem:

I langt de fleste tilfælde, får du vished, tryghed og evt. en terminsbestemmelse efter scanningen.

Det er måske første gang du hører hjertelyden. Det er en livsbekræftende oplevelse som du aldrig vil glemme.

Har du din mand, familie med vil I opleve en følelse af samhørighed: det lille liv som I kommer til at kende mange år fremover.

Du får et par billeder af den tidlige graviditet, en scanningsrapport med angivelse af graviditetslængde, terminsdato, fosterets længde (CRL), en mail med 2D billeder, evt. et lille filmklip af fosterets hjertebevægelse uden lyd, en solid mappe til opbevaring af din vandrejournal og billeder.

Vi udfører gerne 3D/4D/HD live scanning hvis det kan lade sig gøre. Fosteret skal ligge med fostervand foran sin krop, og der må ikke være navlesnor, moderkage, eller livmoder væg foran fosteret.

Hvis I ønsker I at optage hjertelyd er I velkommen til at gøre det med jeres mobil telefon.

Hvad kan du forvente IKKE at se:

Nogle gange er det ikke muligt at se noget som helst inden i livmoderen. Det kan skyldes at du er meget tidlig gravid, dvs. før 5 fulde uger, eller graviditeten er uden for livmoderen.

Nogle få gange får du desværre ikke set fosterets hjertebevægelse, fordi graviditets udvikling er gået i stå.

Når disse uheldige situationer opstår, vil vores speciallæge (dr. Tri Huu Nguyen) være involveret, og du vil få yderligere råd, vejledning, behandling uden ekstra omkostninger for dig.

Fra 12 uger til 27 uger:

Scanningen udføres som regel udvendigt (abdominal scanning).

Hvad kan du forvente at se:

Du får tryghed, vished. Du ser om der er et eller to levende fostre, du ser dit barn bevæge sig i en 2D scanning.

Vi udfører gerne 3D/4D/HD live scanning hvis det kan lade sig gøre. Fosteret skal ligge med fostervand foran sin krop, og der ikke er arm, ben, navlesnor foran kroppen.

Du hører hjertelyd!

Det er måske første gang du hører hjertelyden. Det er en livsbekræftende oplevelse som du aldrig vil glemme.

Har du din mand, familie med vil I opleve en følelse af samhørighed: det lille liv som I kommer til at kende mange år fremover.

Efter scanningen får du en mappe til opbevaring af 2 S/H billeder, en mail med 2D billeder.

Hvis fosteret ligger med næsen op og ikke har arm, ben, moderkage foran ansigtet, laver vi gerne nogle  3D/HD live billeder, evt, små 4D / HD live filmklip af fosterets bevægelser, hjerterytme uden lyd.

Du får også en rapport med angivelse af graviditetslængde, terminsdato, målinger af fosterets længde, evt. hovedmål, mavemål, lårbenslængde, estimat af fosterets vægt, hvis du er længere end 14uger.

Hvis I ønsker I at optage hjertelyd er I velkomne til at gøre det med jeres mobil telefon.

Fra 28 uger og til fødsel:

I vores afdeling i lillekhber.dk kan du bare komme som drop in scanning. Du kan også forudbestille en tid, så ved vi at du kommer og din evt. ventetid bliver så kort som muligt. I Hvidovre skal du altid forudbestille en tid.

Scanningen udføres som regel udvendigt (abdominal scanning).

Hvad kan du forvente at se:

Du får tryghed, vished. Du ser dit barn bevæge sig, måske laver han/hun grinmasser, gaber, smiler, surmuler, giver dig et spark :-).

Barnets hjerte banker, dit hjerte banker. Lyden af livet bekræftes af det lille hjerte som slår igen og igen i de næste 100 år…

Du, og også os som gør det hver dag, bliver bare fascineret af det lille liv og den energi som er genetisk programmeret i den lille krop, gennem flere tusind år af livets udvikling.

Nu er det dit barn du ser!

Samhørighed vokser, og I føler at I nu har noget til fælles mange år fremover.

Efter scanningen får du en mappe til opbevaring af 2 S/H billeder, en mail med 2D billeder.

Vi udfører gerne 3D/4D/HD live scanning hvis det kan lade sig gøre. Fosteret skal ligge med fostervand foran sin krop, og der ikke er arm, ben, navlesnor foran kroppen og hovedet ikke er trængt for dybt ned i bækkenet.

Du får også en rapport med målinger af fosterets hovedmål, mavemål, lårbenslængde, et estimat af fosterets vægt.

Hvis I ønsker I at optage hjertelyd er I velkomne til at gøre det med jeres mobil telefon.